tango ConTacto :: per berseus

dansa tango :: var och hur

Argentinsk tango dansas och tränas på olika sätt i olika miljöer. Det här är en översikt över olika situationer där man dansar tango.

Kurs

Tango lärs som så många andra aktiviteter ut i form av kurser där man träffas en gång i veckan. Kurserna sträcker sig oftast över en hel termin, vilket ger både lärare och elever möjlighet att se till att framsteg görs i rätt takt.

Öppen klass

Vissa tangolärare föredrar en lite lösare struktur på undervisningen, där man regelbundet håller en lektion men inte förutsätter att eleverna kommer varje vecka. Man kan alltså droppa in de gånger man känner för att dansa, och lektionen byggs upp på ett sätt att man inte behöver ha varit närvarande vid tidigare tillfällen för att hänga med. Flexibiliteten blir större, men det löper heller inte någon röd tråd över flera lektioner på samma sätt som i en vanlig terminskurs.

Workshop

Workshops är grupplektioner som ges vid enstaka tillfällen. De varar vanligen ett par timmar och behandlar inte sällan ett särskilt tema, allt från mjukare aspekter, som "känslor och uttryck i tangon" eller "musik & frasering", till mer tekniktyngda sidor av tango, som "kombinationer av sacadas & ganchos" eller "nära colgadas".

Privatlektion

Privatlektion kan man ta om man vill finputsa sin dans och gå in på detaljer mer än vad man hinner på vanliga grupplektioner. Läraren kan ägna all sin uppmärksamhet åt en enda person, vilket ger gott om personlig feedback. Vissa föredrar att ta privatlektioner i par, eller kanske till och med gå ihop två eller flera par för att dela på kostnaden för en eller två lärare. Även nybörjare som vill komma igång snabbt med tangon eller helt enkelt föredrar att utvecklas i en avsklid miljö till att börja med kan ta privatlektioner.

Praktika (practica)

I sin egentliga betydelse är praktikan ett tillfälle att öva på steg och dansteknik, ofta på en fast tid en gång i veckan, på eftermiddagen eller kvällen. Praktikan kan vara lärarledd, men man kan lika gärna lämnas att öva på egen hand.

I Sverige finns det många praktikor (practicas) där man inte bara övar utan också dansar, ungefär som på en milonga (se nedan) fastän det inte är lika festbetonat. Det råder delade meningar om vilken roll praktikan bör ha, och varje arrangör sätter sin egen prägel på det hela.

Milonga

Milongan är ett festligt tillfälle för dans och man klär gärna upp sig. Oftast anordnas milongor (milongas) mindre regelbundet och mer sällan än praktikor. Eftersom många ser det som ett socialt tillfälle för att dansa tango och umgås så uppskattas det sällan om man övar eller ger sig i kast med yviga figurer som kan störa de omgivande paren. Givetvis kan ett par sinsemellan ändå komma överens att öva på någon detalj om de gärna vill, förutsatt att de fortfarande klarar av att följa och upprätthålla dansflödet i salen.

Milonga är ett ord som också kan beteckna en särskild dansform, se beskrivningen av de olika danserna inom tangon.

Konsert

En tangokonsert kan ges för sittande publik, men kombineras vanligen med dans på något sätt. Många orkestrar spelar gärna till dans, och då brukar deras framträdande delas upp i två eller tre olika set, där en DJ håller dansarna igång mellan seten. Många uppskattar att dansa tango till livemusik och finner inspiration i den mer intensiva närvaron av musiken, medan andra tycker att konsertupplevelsen blir bättre om man inte dansar och därmed kan fokusera mer på orkestern.

Festival

En tangofestival sträcker sig oftast över några dagar, och är ett sätt för tangodansare att samlas från när och fjärran. Ofta är det ett par hundra delatagare som tillsammans går workshops på dagarna, tränar på praktikor under eftermiddagarna och dansar på milongor under kvällar och nätter. Till festivaler bjuder man in kända lärarpar till undervisningen, som så gott som alltid också ger uppvisningar på milongorna. Inte sällan har man dessutom en tangoorkester som spelar till dans. Det brukar finnas ett paketpris för den som vill delta på allt, och ett milonga-pass för den som föredrar att enbart komma och dansa på kvällarna.

Maraton

Ett tangomaraton kan liksom festivaler locka dansare från andra länder. Eftersom tangomusiken ständigt är igång under ett par dagar kan man bokstavligen få dansa hur länge man vill. Maraton lockar ofta de mest inbitna tangodansarna, som tycker det är viktigare att få dansa många timmar när de åker på tangoarrangemang än att exempelvis få undervisning av någon bra lärare.

© 2006 tango conTacto :: per berséus
Kontakt: mejla tango@berseus.se eller ring +46 762 67 48 85
Postadress: Rossings väg 4, 226 51 Lund
Sidan uppdaterades den 1 september 2006 av webmaster@berseus.se